Już 1 lipca wchodzi dyrektywa plastikowa zakazująca wprowadzanie do obiegu jednorazowych sztućców, kubeczków i innych produktów z plastiku. Co to oznacza w praktyce i jak się przygotować do tych zmian, prowadząc gastronomię? Poznaj najważniejsze informacje.
Od lipca koniec z plastikowymi jednorazówkami
Na pewno wiesz już o tym, ile plastiku niepoddanego recyklingowi dryfuje w morzach i oceanach, docierając nawet do bezludnych miejsc. Plastik zaczyna nas zalewać, dlatego nadszedł czas na radykalne działania, których celem jest uchronienie naszej planety przed nieodwracalnymi zmianami. Jednym z kroków jest całkowity zakaz wprowadzania do obiegu tzw. single-use plastics, czyli produktów jednorazowego użytku wykonanych z tworzyw sztucznych.
Od 3 lipca na sklepowych półkach w UE nie znajdziesz tych produktów:
- Pojemniki na żywność
- Sztućce plastikowe
- Talerze plastikowe
- Kubki i opakowania styropianowe
- Rurki (słomki) i mieszadełka do napojów
- Patyczki higieniczne
- Patyczki do balonów
Jednak to dopiero początek zmian. W ciągu najbliższych lat producenci pojemników, butelek, toreb i innych niezakazanych produktów będą zobowiązani do większej odpowiedzialności za swoje wyroby oraz wykonywania ich z określonej ilości recyklatu. Dyrektywa plastikowa sukcesywnie wprowadzi również nowe wymogi minimalne dla recyklingu opakowań i butelek.
Dodatkowo 1 lipca wchodzi tzw. opłata produktowa, która ma umożliwić sprzedawcom doliczanie maksymalnie 1 zł do każdego kubka lub opakowania na wynos z tworzywa sztucznego. Celem opłaty jest zniechęcenie klientów do plastikowych jednorazówek i wybieranie ich ekologicznych alternatyw lub pojemników wielokrotnego użytku, do których posiadania sprzedawcy będą zobowiązani.
Jak się przygotować do nadchodzących zmian?
Wbrew pozorom to bardzo proste. Jeśli masz zapasy plastikowych opakowań, sztućców czy kubków, wykorzystaj je, ale przy następnym zamówieniu wybierz ich ekologiczne zamienniki, np. z drewna, papieru, trzciny cukrowej czy PLA. W Omineco proponujemy atrakcyjne warunki współpracy, dlatego jeśli prowadzisz gastronomię i szukasz solidnego dostawcy, skontaktuj się z nami.
Zobacz: ekologiczne opakowania na wynos
Edukuj swoich pracowników i klientów na temat odpowiedzialnego i zrównoważonego biznesu. Możecie wspólnie zastanowić się, co zmienić w Waszej restauracji czy kawiarni, aby była bardziej przyjazna środowisku, a o wprowadzanych zmianach informujcie klientów. Pamiętaj, że świadomość społeczeństwa na temat ekologii jest coraz większa.