Papierowe naczynia – najważniejsze zalety
Na pierwszy rzut oka wydaje się, że zastawa z papieru jest po prostu estetycznym zamiennikiem dodatków z tworzywa sztucznego. Po nieco głębszym zbadaniu sprawy okazuje się jednak, że istnieje znacznie więcej aspektów, w których okazuje się ona absolutnym zwycięzcą. Warto wymienić chociażby kilka argumentów, które sprawiają, że papierowe naczynia są warte uwagi:
- Biodegradowalność – naczynia z papieru w naturalny sposób znikają z powierzchni ziemi niemal całkowicie w ciągu kilku miesięcy.
- Obojętność dla zdrowia – ekozastawa jest neutralna i dla środowiska, i dla zdrowia użytkowników. Zawartość metali ciężkich podlega ścisłej kontroli.
- Elegancki wygląd – zamiast nudnego plastiku, naturalny, niepowtarzalny deseń, który może stać się największą ozdobą stołu. Idealny na imprezy lub pikniki klikw duchu boho, wiejskim.
- Wytrzymałość – talerze z tworzywa mogą stopić się pod wpływem temperatury np. grillowych potraw. Papierowe odpowiedniki wyjdą z tego testu z doskonałą notą.
- Bezproblemowa utylizacja – zabrudzone naczynia wyrzuć do pojemnika do odpadów zmieszanych, a te bez śladów tłuszczu do pojemnika na papier.
Jak powstają papierowe naczynia jednorazowe?
Produkcja naczyń papierowych nie jest skomplikowana, co stanowi jedną z większych zalet tego typu produktów. Krótki łańcuch produkcyjny to jednocześnie mniejszy wpływ na środowisko – a to wokół tego właśnie tematu oscyluje cała branża ekologicznych talerzy czy sztućców.
Papier jest na początku sortowany i umieszczany w specjalnych pojemnikach, a następnie łączony z wodą. Tak powstaje gęsta masa, podobna do tej, z którą wielu z nas miało do czynienia podczas szkolnych zajęć plastycznych. Później zostaje ona rozprowadzona na tacach, a walec odsącza nadmiar wody – tak powstaje wstępnie osuszony, utwardzony półprodukt, któremu na następnym etapie nadaje się pożądany kształt. Choć nie sposób jest całkowicie zrezygnować z wpływu na środowisko, to w porównaniu z produkcją zastawy z tworzywa, jest on znacznie mniejszy.
Papierowa zastawa a środowisko
Papierowe naczynia jednorazowe, choć wydają się niepozorne, to ich istnienie jest zależne od spełnienia wyśrubowanych norm. W Europie obowiązuje norma EN 13432, która odnosi się do tworzyw kompostowalnych. Zgodnie z jej regulacjami, minimum 90% produktu ma ulegać biodegradacji w ciągu 180 dni kompostowania, a po jej ukończeniu w kompoście nie ma żadnych pozostałości. Ekologiczne naczynia z Omineco spełniają również normę obowiązującą na terenie USA. ASTM 6400 zakłada, że 60% produktu rozłoży się w warunkach kompostowania naturalnego w ciągu 180 dni.
Co ważne, naczynia jednorazowe wcale nie muszą spełniać wspomnianych wyżej wymogów. Obecność certyfikatów jest wyznacznikiem jakości, a przede wszystkim daje użytkownikowi pewność, że korzysta on z rozwiązań, które nie mają wpływu na środowisko naturalne. Chcesz być naprawdę –eko? Wybierając przyjazną środowisku zastawę, poszukuj wzmianki o certyfikatach – nie wierz pustym obietnicom producenta.