Omineco
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Zamów do 15:00 (od poniedziałku do piątku), a wyślemy dzisiaj! ❤️

5 wskazówek jak prowadzić gastronomię w stylu eko

Zależy Ci na przyrodzie i szukasz rozwiązań, które sprawdzą się w Twojej restauracji? Oto 5 wskazówek, które pomogą Ci prowadzić gastronomię w stylu eko.

 

1. Segreguj śmieci

Wydawałoby się, że to podstawowa rzecz w dzisiejszych czasach. Nic bardziej mylnego. Zakłady gospodarki odpadami wciąż biją na alarm, pokazując, jak niewielki procent surowców udaje się odzyskać w procesie recyklingu. Dlatego zadbaj o to, aby w Twoim lokalu była możliwość segregacji śmieci. Osobno makulatura, szkło, plastik, odpady bio.

 

2. Zamawiaj, tyle ile faktycznie potrzebujesz

Zamówienie więcej, niż jesteś w stanie sprzedać, wiąże się z ryzykiem, że nie wykorzystasz wszystkich zapasów lub jedzenie straci na jakości. Wbrew pozorom restauracje, w których kelner informuje, że danie dnia już się skończyło, lepiej wypadają wizerunkowo niż te, które zawsze wszystko mają (świeże truskawki jesienią potrafią być podejrzane, prawda?). Na podstawie dotychczasowych rachunków oszacuj, ile czego potrzebujesz każdego dnia i zamawiaj dokładnie tyle samo lub nawet trochę mniej. W ten sposób unikniesz marnowania jedzenia, a Twój lokal zyska miano miejsca, w którym zawsze serwują świeżą żywność.

ekologiczne pojemniki na sałatki

 

3. Skróć menu

Ten punkt mocno wiąże się z poprzednim. Oferując kilkadziesiąt różnorodnych dań, musisz zapewnić stałe zapasy składników. Jednak nigdy nie wiesz, czy wszystkie uda Ci się wykorzystać przed upłynięciem terminu ważności. Dodatkowo mocno rozbudowane menu może wzbudzać wątpliwości co do ich jakości i świeżości. Skracając ofertę, możesz lepiej zorganizować pracę kuchni i mieć pewność, że faktycznie zaoszczędzisz pieniądze. Zamiast całorocznego, bogatego menu, postaw na sezonowe propozycje. Zapewnisz gościom urozmaicony wybór i dasz powód do częstszych powrotów.

 

4. Zadbaj o ekologiczne opakowania na wynos

O tym, że plastik zalewa nas z każdej strony, wie już prawdopodobnie każdy. W stosunkowo dużym stopniu przyczynia się do tego branża gastronomiczna, oferując dania na wynos w jednorazowych plastikowych pojemnikach, dołączając do tego jednorazowe plastikowe sztućce. Nikt nie oczekuje, że restauratorzy z dnia na dzień zrezygnują z jedzenia na dowóz (szczególnie w dobie epidemii), ale mogą zmienić swoje nawyki, wybierając jednorazowe opakowania, sztućce i naczynia z papieru, trzciny cukrowej lub drewna. To w pełni naturalne, wytrzymałe surowce, które są przyjazne dla środowiska - rozkładają się zdecydowanie krócej niż plastik. Świadomość na temat zmian klimatycznych rośnie także wśród potencjalnych klientów lokalu, dlatego oferowanie biodegradowalnych pojemników także wpłynie korzystnie na wizerunek Twojej marki.

Wszystkie pojemniki i opakowania wykonane z biodegradowalnych, ekologicznych materiałów znajdziesz w Omineco. Współpracujemy z restauracjami, kawiarniami, cukierniami i food truckami. Jeśli także jesteś zainteresowany/a współpracą, skontaktuj się z nami!

 papierowe torebki i koperty na kanapki

5. Proponuj gościom zabranie niezjedzonego posiłku

Zwyczaj zabierania niezjedzonego dania dopiero zyskuje na popularności w Polsce (a na pewno kojarzysz go z amerykańskich filmów i seriali jeszcze z lat 90.!). Niektórzy traktują go jak powód do wstydu, inni dziwią się, dlaczego mieliby zostawić coś, co im smakuje. Jeśli widzisz, że goście chcą już wyjść, ale na ich talerzach znajduje się niedokończone zamówienie, zapytaj ich, czy nie chcieliby zabrać go ze sobą do domu, a następnie zapakuj je w ekologiczne opakowania na wynos. Jeśli będą zaskoczeni, możesz im wyjaśnić, że niedokończone jedzenie zmarnuje się, a Twój lokal stara się dbać o środowisko i nie marnować żywności. To kolejny powód do zapunktowania wśród klientów!

 

Prowadź gastronomię przyjazną środowisku

Bycie eko daje ogromne korzyści. Dbasz o przyrodę, zapewniasz gościom wysoką jakość obsługi i sprawdzone menu, a do tego oszczędzasz niemałe kwoty, zamawiając mniej niż przedtem. Wystarczy wprowadzić kilka, drobnych zmian. Jeśli świadomość restauratorów na temat ich wybór będzie wzrastać, efekty dla naszego klimatu i zdrowia będą naprawdę spektakularne!

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl