Omineco
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Zamów do 15:00 (od poniedziałku do piątku), a wyślemy dzisiaj! ❤️

Papier do pieczenia. W gastronomii – podstawa!

Znamy go wszyscy, jednak papier do pieczenia w gastronomii gra znacznie większą rolę, niż można by się spodziewać. Jest rozwiązaniem wielu kwestii, nie tylko związanych z wypiekami. Zobacz, jak jeszcze sprawdzi się w twoim biznesie.

Czym wyróżnia się gastronomiczny papier do pieczenia?

Najważniejsza różnica to skala. Podczas gdy „domowy” papier do pieczenia najczęściej występuje w niepozornej rolce, to wersja dla gastronomii wymaga już większych nakładów. Gastronomiczny papier do pieczenia, dla większej wygody i ergonomii serwowany jest w dużych arkuszach pakowanych w ryzach obejmujących nawet do 500 sztuk. Zastanawiasz się, jak użyć papieru w domowych warunkach? Zajrzyj do tego wpisu, by się dowiedzieć - klik.

Zwykły papier? Do wypieków niezbędny!

Branża gastronomiczna docenia papier do wypieków ze względu na to, że znacznie upraszcza on pracę cukiernika. Nie musi on natłuszczać blachy, a następnie obsypywać ją bułką tartą, generując przy tym zużycie aż dwóch cennych składników. Co najważniejsze, papier do wypieków nie tworzy żadnego bałaganu, a schludność w profesjonalnej kuchni jest na pierwszym miejscu. Upieczone z papierem ciasto znacznie sprawniej można wysunąć z formy. Trik polega na użyciu nieco większej ilości arkusza, niż podpowiadałaby logika – lekko wystający znad blachy, będzie idealnym „chwytakiem” dla upieczonych słodkości. Tym prostym sposobem znacznie usprawnisz cały cykl, od pieczenia, aż do serwowania.

Ten sam papier posłuży Ci też do przedłużenia świeżości wyrobów. Wystarczy przykryć nim wypieki. Przedłużasz tak czas ich przydatności do spożycia.

gastronomiczny papier do pieczenia

Choć to oczywiste, że papier do wypieków stosuje się głównie w przygotowaniu ciast, to w gastronomii może posłużyć również jako kanwa dla wzorów. Wystarczy wyciąć w papierze dowolny wzór i ułożyć go na muffince czy placku. Następnie wystarczy posypać całość kakao lub cukrem-pudrem. Usuwamy papier – perfekcyjny wzór gotowy!

Papier do pieczenia… czy coś znacznie więcej?

Ogromną przewagą, jaką wyróżnia się papier do pieczenia w gastronomii, jest jego wszechstronność. To oczywiste, że sięga po niego cukiernik, jednak równie chętnie użyje go pracownik fast-foodu. Dobrze sprawdzi się do odsączania świeżo usmażonych frytek, nie rozrywając się przy tym. W sam raz na zjazdy food-trucków.

Jak jeszcze gastronomia wykorzystuje papier do wypieków? Chociażby jako alternatywę rękawów do pieczenia (wykonanych z tworzywa). Wystarczy zawinąć nim mięso lub inne składniki i związać końce, tworząc „cukierek". Odporność na temperaturę i szczelność sprawią, że w ten sposób można uzyskać naprawdę soczyste potrawy.

Papier do wypieków pokocha również gastronomia stawiająca na dietetyczne menu. Może być użyty do uzyskania lekkich, a jednocześnie smażonych posiłków. Wystarczy ułożyć składniki na arkuszu i smażyć w zupełnie klasyczny sposób, jednak bez użycia oleju. Zawartość zetnie się niczym na grillu, a papier uchroni ją od spalenia oraz przywierania.

Papier do pieczenia – jak jeszcze użyć w restauracji?

  • Do grillowania z marynatą – wysmaruj papier przyprawami i zawiń w niego wybrane mięso lub warzywa.
  • Do mrożenia – odseparowane papierem mrożonki nie skleją się, co przyspieszy czas ich przygotowania.

 

 

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl